046 240 00 00

Het gezag van beveiligers

Onze veiligheid rust niet meer alleen op de brede schouders van de politie. De dames en heren van de particuliere beveiliging zetten zich ook dag en nacht in voor ons wel en wee. Sterker nog, de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties zegt dat ’s nachts zelfs meer beveiligers op de been zijn dan politiemensen.

Beveiligers zijn niet meer weg te denken, we kunnen eigenlijk niet meer zonder ze. Maar wat vinden wij nu van beveiligers in het algemeen? ‘Lompe horken’ en ‘mislukte politieagenten’ is een greep uit de antwoorden waarmee een in Amsterdam afgenomen imago-onderzoek op de proppen kwam. Maar, het is niet allemaal kommer en kwel. Zo zijn ook meningen geopperd als, ‘Het is goed dat ze er zijn’ en, ‘Stoere mannen met een rustige uitstraling’. Dit onderzoek dateert uit 2008, en de bevindingen zijn vorig jaar gepresenteerd. Het onderzoek is bijzonder, alleen al om het feit dat er nog nooit eerder in Nederland een dergelijk onderzoek is gedaan.

Er bestaan veel clichés over beveiligers. De vorig jaar uitgekomen film Observe and Report zet ze netjes voor u op een rij. Beveiligers zijn incompetent, laaggeschoold, onderbetaald en machtsgeil. Maar is dit wel zo? Nou, ik hoop toch van niet. Loop eens een luchthaven binnen, of ga eens naar een beetje evenement. Erg veel mensen vertrouwen er toch maar blindelings op dat beveiligers ons vege lijf beschermen tegen kwaad. Naar mijn mening doen ze dat over het algemeen goed. Maar als u een keertje een chagrijnige blik krijgt toegeworpen, of als u even niet heel vriendelijk te woord wordt gestaan dan komt dat wellicht door al die clichés.

Maar in sommige clichés zit een bron van waarheid. Zo worden beveiligers zwaar onderbetaald voor wat ze doen, en zijn ze overbelast. Het loon is natuurlijk een gevolg van een diep geworteld probleem: bedrijven willen niet echt betalen voor beveiliging, althans niet de prijs wat goede beveiliging zou moeten kosten. Beveiliging mist nu eenmaal die glossy witte prestige van een iPad of een ander Apple product. Toch moet de rekening betaald worden, we zijn immers niet minder maar steeds meer afhankelijk van de dames en heren beveiligers. Niet dat het gemiddelde beveiligingsbedrijf hier iets aan doet. Nee, ze concurreren lekker door op de prijs in plaats van de kwaliteit. Die zeldzame bedrijven die wel hun best doen om de kwaliteit op te krikken vallen vaak ten prooi van die bedrijven die hier weer misbruik van maken door ‘net even’ onder die-prijs-voor-kwaliteit te duiken, en dit heeft veel schadelijke gevolgen. Zo blijft een beveiliger zelden lang op dezelfde plek werken, en daardoor zit die beveiliger weer niet lekker in z’n vel. Werp voor de aardigheid maar eens een blik op het prikbord van beveiliging.startpagina.nl, van sommige discussies word je niet echt vrolijk. Onze beveiligers worden gewoon slecht behandeld. Beveiligers verdienen respect voor wat ze doen. Als ik dit schrijf moet ik denken aan wat ik vaak hoor, ‘Respect! Ze kunnen niks en mogen niks!’ Een bekend misverstand. Beveiligers hebben het gezag dat ze bijvoorbeeld ontlenen aan de toegangsvoorschriften van een discotheek. Een beveiliger mag jou gerust de toegang weigeren of als je toch binnen bent weer naar buiten knikkeren. Een ander voorbeeld is het gezag dat ze ontlenen aan de strenge regels die gelden op een vliegveld, hierdoor mogen beveiligers jou fouilleren. Veel burgers zijn naar mijn mening nog niet zo goed vertrouwd met de particuliere beveiliger. Beveiligers zijn dan wel alom aanwezig maar over wat hun functie is, daar bestaat bij het grote publiek toch nog veel onduidelijkheid. Hoe kan het ook anders voor de doorsnee oudere jongeren en jongere ouderen, vooral die niet in de grotere steden wonen, is de moderne particuliere beveiliger nog steeds een relatief nieuw verschijnsel, echt waar! Misschien dat de jeugd als ze groot zijn meer waardering zal tonen voor beveiligers, want zij komen al op jonge leeftijd in contact met bijvoorbeeld een straatcoach.

Particuliere beveiligers zijn onmisbaar geworden. Met bijna zoveel beveiligers als politiemensen kunnen we niet meer om ze heen. Ik vind dat de branche een collectief initiatief moet nemen om mensen bewust te maken van particuliere beveiliging en zijn belangrijke rol in onze samenleving. Dus waar blijft die nationale campagne ‘dit zijn de mensen die over ons waken’, mogelijk gemaakt door de VPB, de sociale partners en de Rijksoverheid? Zo’n campagne zou niet misstaan naast de Postbus 51 meer-veiligheid-op-straat- of de denk-vooruit campagne. En jazeker, mede mogelijk gemaakt door de overheid, want het is onvermijdelijk dat men in de toekomst steeds meer op particuliere beveiliging gaat leunen. Als men de verantwoordelijkheid voor publieke veiligheid bij iemand anders neerlegt dan hoort daar ook een rekening bij. Willen we op beveiligers kunnen vertrouwen, willen we op ze kunnen bouwen dan moeten we hun gezag erkennen. Aan de overheid en de branche om dit gezag helder te communiceren. 

Geplaatst op aug 04, 2018

Experts in veiligheidszorg

DOWNLOAD BROCHURE